Κολπική μαρμαρυγή

kardiologos-05

Η κολπική μαρμαρυγή είναι η πιο γνωστή αρρυθμία που παρουσιάζεται στην καρδιά σύμφωνα με στατιστικές μελέτες. Περίπου ο ένας στους πενήντα κατοίκους παγκοσμίως (δηλαδή 2%) θα διαγνωσθεί με αυτήν την καρδιοπάθεια ενώ στους ενήλικες τα ποσοστά ξεπερνούν το 10%! Θεωρείται μια σύγχρονη μάστιγα καθώς κάθε χρόνο αυξάνει τα ποσοστά της στο γενικό πληθυσμό (σε άντρες και γυναίκες). Η κολπική μαρμαρυγή προκαλεί πλήθος επιπλοκών στον ασθενή που συνδέονται με υψηλά ποσοστά θνησιμότητας.

Κολπική μαρμαρυγή – Γενικές πληροφορίες

Η κολπική μαρμαρυγή αποτελεί τη συχνότερη μορφή αρρυθμίας στον γενικό πληθυσμό, κατά την οποία ο καρδιακός παλμός του ατόμου είναι μη φυσιολογικός, γρήγορος, ασυντόνιστος και μοιάζει χαοτικός. Αποτελεί το πιο συχνό είδος αρρυθμίας παγκοσμίως και μπορεί να διαρκέσει από μερικά λεπτά έως και να μεταπέσει σε ένα σοβαρό χρόνιο νόσημα. Το 1/3 όλων των μορφών καρδιακής αρρυθμίας (άρρυθμες συσπάσεις) προκαλείται από την κολπική μαρμαρυγή, αυξάνοντας την πιθανότητα πρόκλησης καρδιακής ανεπάρκειας, εμφράγματος του μυοκαρδίου, ισχαιμικών εγκεφαλικών επεισοδίων, θρομβώσεων και άλλων επικίνδυνων καρδιαγγειακών παθήσεων. Κατά την κολπική μαρμαρυγή, οι άνω κοιλότητες – κόλποι της καρδιάς δεν μπορούν να συντονιστούν παλμικά με τις κάτω καρδιακές κοιλότητες – κοιλίες, προκαλώντας την αίσθηση ενός ακανόνιστου καρδιακού ρυθμού στον ασθενή. Υπάρχει έντονα άρρυθμη κολπική συστολή και διαστολή, με ταχυκαρδία και αρρυθμία ταυτοχρόνως (υπερκοιλιακή ταχυαρρυθμία), η οποία καθιστά αδύνατη τη σωστή προώθηση του αίματος μεταξύ των διαφόρων οργάνων και παρατηρούνται μη φυσιολογικοί παλμοί ανά λεπτό.

Παρά το γεγονός ότι η ίδια η κολπική μαρμαρυγή δεν αποτελεί απειλή για τη ζωή του πάσχοντος ατόμου, μπορεί δυνητικά να επιφέρει δυσάρεστες και σοβαρές επιπλοκές οι οποίες ενδέχεται να χρειαστούν επείγουσα ιατρική αντιμετώπιση, γεγονός που καταδεικνύει την κρισιμότητα της άμεσης θεραπευτικής αντιμετώπισής της. Το ποσοστό των ασθενών που νοσηλεύονται ετησίως με κολπική μαρμαρυγή, κυμαίνεται από το 10 έως το 40%, ενώ πρωτοεμφανίζεται κάθε χρόνο σε περίπου 5.000.000 ασθενείς παγκοσμίως.

Η κολπική μαρμαρυγή διακρίνεται στις παρακάτω μορφές, αναλόγως των συμπτωμάτων και της διάρκειας των αρρυθμιών της:

  • Πρωτοεμφανιζόμενη – Πρωτοδιαγιγνωσκόμενη: Όταν η κολπική μαρμαρυγή εμφανίζεται και διαγιγνώσκεται για πρώτη φορά.
  • Διαλείπουσα: Σε αυτήν τη μορφή κολπικής μαρμαρυγής εμφανίζονται πάνω από δύο επεισόδια αρρυθμίας και διακρίνεται στις εξής δύο υποκατηγορίες:
  1. Παροξυσμική: Αυτή η κολπική μαρμαρυγή έρχεται και φεύγει, εμφανίζεται απρόβλεπτα, διαρκεί από μερικά δευτερόλεπτα έως και μερικές ώρες ή ακόμη και ημέρες και η αποκατάστασή της επέρχεται συνήθως αυτομάτως.
  2. Εμμένουσα: Αυτός ο τύπος αρρυθμίας διαρκεί πάνω από 7 ημέρες και χρειάζεται οπωσδήποτε ιατρική παρέμβαση για να παρέλθει.
  • Μόνιμη – Χρόνια: Αυτή η μορφή κολπικής μαρμαρυγής διαρκεί πάνω από ένα έτος και δεν μπορεί να επανέλθει στα φυσιολογικά επίπεδα ο καρδιακός χτύπος. Σε αυτήν την περίπτωση είναι απαραίτητη η λήψη μακροχρόνιας φαρμακευτικής αγωγής για την επαναφορά και τον έλεγχο του καρδιακού ρυθμού. Η κολπική μαρμαρυγή μπορεί να ξεκινήσει με την παροξυσμική μορφή και να εξελιχθεί στα υπόλοιπα είδη.

Η κολπική μαρμαρυγή μπορεί να ανιχνευθεί και να διαγνωσθεί είτε τυχαία είτε μετά από ενοχλήσεις που νιώθει ο ασθενής. Κατά την επίσκεψή του στον εξειδικευμένο καρδιολόγο διενεργείται αναλόγως της περίπτωσης μια σειρά από βασικές καρδιολογικές εξετάσεις όπως το ηλεκτροκαρδιογράφημα, το τρίπλεξ – υπερηχογράφημα καρδιάς, η διοισοφάγεια υπερηχοκαρδιογραφία, η μέτρηση της πίεσης και των καρδιακών παλμών, η μέτρηση του κορεσμού οξυγόνου με επαγγελματικό οξύμετρο, η τοποθέτηση χόλτερ ρυθμού, η δοκιμασία κοπώσεως, το stress echo, ενώ επίσης μπορεί να γίνει παραπομπή μέσω του ΕΟΠΠΥ για ειδικές εξετάσεις αίματος ή απεικονιστικές εξετάσεις όπως η αξονική τομογραφία, η μαγνητική τομογραφία και η επεμβατική στεφανιογραφία. Το κόστος των καρδιολογικών εξετάσεων εξαρτάται από την κάθε περίπτωση κολπικής μαρμαρυγής και το ενδεχόμενη ανάγκης για νοσηλεία και επεμβατική θεραπεία.

Στη συνέχεια θα αναφερθούν τα βασικότερα συμπτώματα, τα αίτια και οι παράγοντες κινδύνου της κολπικής μαρμαρυγής.

Συμπτώματα κολπικής μαρμαρυγής

Κατά τη διάρκεια της κολπικής μαρμαρυγής, ο ασθενής βιώνει ως βασικότερο καρδιολογικό σύμπτωμα έναν ακανόνιστο, ασυντόνιστο και γρήγορο καρδιακό παλμό, γεγονός που οδηγεί στη μη φυσιολογική συστολή της καρδιάς. Αυτή η απουσία της φυσιολογικής καρδιακής συστολής, καθιστά δύσκολη τη μεταφορά του αίματος και μπορεί να προκαλέσει σχηματισμό θρόμβων με κίνδυνο την οξεία απόφραξη κάποιας αρτηρίας. Η θρομβοεμβολή στα διάφορα όργανα του σώματος μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρό αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, πνευμονικό οίδημα, κίνδυνο για έμφραγμα του μυοκαρδίου, στένωση βαλβίδας κλπ. Επιπλέον, αυτή η συνεχής κόπωση της καρδιάς μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια. Όταν η κολπική μαρμαρυγή παραμένει δίχως θεραπεία, αυξάνεται ο κίνδυνος θανάτου κατά 50%, η πιθανότητα εγκεφαλικού επεισοδίου πενταπλασιάζεται, ενώ μακροπρόθεσμα αυξάνεται ο χρόνος νοσηλείας ετησίως και η πιθανότητα άνοιας και κατάθλιψης.

Παρά το γεγονός ότι μερικοί ασθενείς δεν βιώνουν συγκεκριμένα συμπτώματα (σιωπηλή κολπική μαρμαρυγή), μερικά από τα πιο συνήθη είναι οι αρρυθμίες, ο χαοτικός καρδιακός ρυθμός, η έντονη αδυναμία, η καταβολή, η κούραση, η αδικαιολόγητη κόπωση, η ζαλάδα, η ναυτία, η ταχυπαλμία, οι αυξημένοι χτύποι καρδιάς, ο κολπικός πτερυγισμός, τα φτερουγίσματα, τα τσιμπήματα στην καρδιά, η αίσθηση ότι χάνονται καρδιακοί παλμοί, η σύγχυση, ο πόνος στο στήθος – η στηθάγχη, η αίσθηση πίεσης στην καρδιά, ο διάχυτος πόνος στο στομάχι, το θωρακικό άλγος, η δυσφορία στο στήθος, η δύσπνοια, η δυσκολία στην αναπνοή, η ταχύπνοια, η γενική δυσφορία, το σφίξιμο στον θώρακα, η δυσκολία στη σωματική άσκηση, η αστάθεια, το λιποθυμικό ή προλιποθυμικό επεισόδιο, το αίσθημα άγχους, ταραχής ή πανικού κ.ά.

Αίτια και παράγοντες κινδύνου της κολπικής μαρμαρυγής

Μερικά από τα συχνότερα αίτια και παράγοντες κινδύνου που οδηγούν σε κολπική μαρμαρυγή είναι η καρδιοπάθεια της στεφανιαίας νόσου, η υψηλή αρτηριακή πίεση (αρτηριακή υπέρταση), το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, οι βαλβιδοπάθειες, οι ταχυκαρδίες, οι συγγενείς και υποκείμενες καρδιοπάθειες, η πνευμονοπάθεια, οι λοιμώξεις των πνευμόνων, του ήπατος ή των νεφρών, η χρόνια νεφροπάθεια, το προηγούμενο ιστορικό καρδιακής ανακοπής – καρδιακής προσβολής ή χειρουργικής επέμβασης μετά από χειρουργείο στην καρδιά, το μεταβολικό σύνδρομο, η θυρεοειδοπάθεια, η υπνική άπνοια, η έλλειψη ύπνου, η υπερκόπωση, η υπερκατανάλωση καφεΐνης, καθώς και οι καταχρήσεις σε αλκοόλ, κάπνισμα, κοκαΐνη, διεγερτικά φάρμακα και άλλες ναρκωτικές ουσίες.
Στους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση της νόσου της κολπικής μαρμαρυγής, σημαντικό ρόλο παίζει η κληρονομικότητα, το επιβαρυμένο οικογενειακό ιστορικό, η αυξημένη ηλικία, το ατομικό ιστορικό καρδιοπάθειας, η παχυσαρκία και η γενικότερη αύξηση του σωματικού βάρους, η απουσία σωματικής άσκησης, η έλλειψη ύπνου, το άγχος, το στρες, η έκθεση στο κρύο και το ψύχος ή σε υπερβολική ζέστη με υψηλή θερμοκρασία κατά τη διάρκεια του καύσωνα, το αίσθημα φόβου, η ψυχική και συναισθηματική κόπωση, η κακή διατροφή με πολλά κορεσμένα και τρανς λιπαρά, η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, καφέ ή καπνού, η λήψη κάποιων φαρμακευτικών (απαγορευμένων ή μη) ουσιών, η μη ελεγχόμενη με φάρμακα υπέρταση και άλλες χρόνιες παθήσεις.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η πιθανότητα εμφράγματος του μυοκαρδίου και ξαφνικού εγκεφαλικού επεισοδίου, αυξάνεται έως και κατά 7% για κάθε πτώση της θερμοκρασίας κατά 10 βαθμούς Κελσίου. Ειδικότερα σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή, ο κίνδυνος αυξάνεται κατακόρυφα όταν βρίσκονται σε θερμοκρασίες κάτω του μηδενός. Το ιστορικό με ισχαιμική καρδιακή νόσο, οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου, καρδιακές ανατομικές ανωμαλίες, χρόνια νεφροπάθεια, καθώς και το ποσοστό αναπηρίας, σοβαρής πάθησης ή άλλης διαταραχής του ασθενούς, ο σακχαρώδης διαβήτης, οι παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα και άλλα χρόνια νοσήματα μπορούν επίσης να αυξήσουν την πιθανότητα εμφάνισης συμπτωμάτων κολπικής μαρμαρυγής κάποια στιγμή μέσα στη ζωή του ατόμου, όχι μόνο σε ηλικιωμένους αλλά και σε νέους και παιδιά, ενήλικες ή μη. Ωστόσο, παρατηρείται κυρίως σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Θεραπεία κολπικής μαρμαρυγής

Η θεραπεία της κολπικής μαρμαρυγής πραγματοποιείται αποτελεσματικότερα με μια σειρά από μεθόδους, συμπεριλαμβανομένων της φαρμακευτικής αγωγής, της συνολικής αλλαγής του τρόπου ζωής, των χειρουργικών επεμβάσεων κ.ά. Όταν η κολπική μαρμαρυγή διαγιγνώσκεται εγκαίρως και καταπολεμάται στοχευμένα και εξατομικευμένα στα αρχικά στάδια, υπάρχουν καλύτερα αποτελέσματα αντιμετώπισης. Το θεραπευτικό πλάνο πολλές φορές εξαρτάται και από τα αίτια από τα οποία προκαλείται η κολπική μαρμαρυγή.

Η χορήγηση ειδικής φαρμακευτικής αγωγής με συγκεκριμένο εξατομικευμένο πλάνο στον κάθε ασθενή θεωρείται πολύ σημαντική, ιδιαίτερα για την πρόληψη σοβαρών θρομβώσεων – θρομβοεμβολών ή εγκεφαλικού επεισοδίου. Από την αρχή της διάγνωσης μπορεί να χορηγηθεί ηπαρίνη ενδοφλεβίως ή υποδόρια. Από τις σημαντικότερες θεραπείες για τον έλεγχο και την πρόληψη σοβαρότερων καταστάσεων και επιπλοκών της κολπικής μαρμαρυγής αποτελεί η λήψη αντιπηκτικών – αντιθρομβωτικών φαρμάκων (όπως η βαρφαρίνη), τα οποία προφυλάσσουν από τη δημιουργία θρόμβων στο αίμα. Επιπλέον, οι β – αναστολείς είναι φάρμακα τα οποία μπορούν να ελέγξουν και να ρυθμίσουν τον καρδιακό ρυθμό, επαναφέροντάς τον σε πιο φυσιολογικά επίπεδα και μειώνοντας τις αρρυθμίες. Ενάντια στις αρρυθμίες λειτουργούν και τα αντιαρρυθμικά και βραδυκαρδιακά χάπια όπως η φλεκαινίδη, η σοταλόλη, η δρονεδαρόνη, η προπαφαινόνη, η ιβουτιλίδη και η αμιωδαρόνη που αποκαθιστούν τον καρδιακό παλμό και κάνουν τα συμπτώματα της κολπικής μαρμαρυγής πιο ανεκτά στον ασθενή. Είναι επίσης σημαντικό να ελέγχεται και να ρυθμίζεται η υπέρταση ή ο σακχαρώδης διαβήτης. Ο ασθενής με κολπική μαρμαρυγή συστήνεται να εμβολιάζεται κατά της γρίπης και του κορονοϊού ετησίως προς αποφυγή επιπλοκών. Νέα φάρμακα εφευρίσκονται συνεχώς για καλύτερα αποτελέσματα και μείωση των παρενεργειών.
Άλλη θεραπευτική μέθοδος της κολπικής μαρμαρυγής αποτελεί η ηλεκτρική ανάταξη (καρδιοανάταξη) ή ηλεκτρική καρδιομετατροπή με απινιδωτή (σε νοσοκομείο ή εξειδικευμένη κλινική), η οποία αποκαθιστά τον φλεβοκομβικό ρυθμό. Σε εμμένουσα κολπική μαρμαρυγή, πρέπει να πραγματοποιηθεί ανάταξη φαρμακευτικά ή ηλεκτρικά μέσα σε 48 ώρες από την έναρξη, ενώ εάν έχει παρέλθει το 48ωρο από την έναρξη των αρρυθμιών, μπορεί να χορηγηθεί για προφύλαξη αντιπηκτική – αντιθρομβωτική αγωγή για τρεις εβδομάδες.

Σε πιο κρίσιμες καταστάσεις όπου υπάρχουν επικίνδυνες καρδιακές παθήσεις, πραγματοποιείται χειρουργική επέμβαση με κατάλυση με υψίσυχνο ρεύμα (RF – Ablation), η οποία διενεργείται διαδερμικά ή ενδοφλέβια χωρίς τομές, με τοπική αναισθησία και με εισαγωγή καθετήρων εντός του αριστερού κόλπου της καρδιάς που καυτηριάζουν τα τμήματα της κολπικής μαρμαρυγής. Εάν η κατάλυση πραγματοποιηθεί εγκαίρως κατά την έναρξη της νόσου ή σε αρχικό στάδιο (παροξυσμική), μπορεί να επέλθει ακόμη και πλήρης θεραπεία της κολπικής μαρμαρυγής, ενώ εάν η κολπική μαρμαρυγή είναι εμμένουσα ή χρόνια, μειώνονται σε σημαντικό βαθμό τα αρνητικά συμπτώματα, βελτιώνεται η ποιότητα ζωής του πάσχοντος, αυξάνεται το προσδόκιμο ζωής και μειώνεται ο κίνδυνος θανάτου. Εάν αποτύχει η κατάλυση με καθετήρα, τότε διενεργείται χειρουργική κατάλυση με τομές στους κόλπους της καρδιάς. Είναι, ωστόσο, μια δύσκολη επέμβαση με μεγάλο ποσοστό επιπλοκών.

Στα τελευταία νέα, ως σύγχρονη μέθοδος θεραπείας της κολπικής μαρμαρυγής που λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο, είναι η θεραπεία με κρύο-ενέργεια. Είναι ελάχιστα επεμβατική μέθοδος, χωρίς χειρουργική επέμβαση, κατά την οποία εισάγεται μέσω κάποιας μικρής τομής από τη βουβωνική περιοχή ένας καθετήρας στον αριστερό καρδιακό κόλπο, απομονώνοντας τις πνευμονικές φλέβες από το υπόλοιπο τμήμα της καρδιάς. Αυτή η διαδικασία θεραπεύει ουσιαστικά από τις αρρυθμίες της κολπικής μαρμαρυγής, αφού συνηθέστερα οι ακανόνιστοι καρδιακοί παλμοί ξεκινούν από έκπτωτο καρδιακό ιστό στις πνευμονικές φλέβες που στη συνέχεια μεταδίδονται στην καρδιά. Ολοένα και περισσότερες σύγχρονες θεραπευτικές τεχνικές έρχονται στο φως με μπαλόνια θερμικής ενέργειας και χρησιμοποίηση παλμικών κυμάτων. Κάθε θεραπευτική μέθοδος έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της και πρέπει να επιλέγεται έπειτα από εξονυχιστική ιατρική διερεύνηση και συζήτηση με τον ιατρό, προσαρμοσμένη εξατομικευμένα επάνω στην περίπτωση του κάθε ασθενή.

Κολπική μαρμαρυγή και διατροφή

Η κατάλληλη και υγιεινή διατροφή αποτελεί τόσο προληπτική μέθοδο όσο και θεραπευτική, ως μια φυσική θεραπεία, συνδυαστικά με τους ιατρικές μεθόδους αντιμετώπισης της κολπικής μαρμαρυγής που προτείνουν οι καρδιολόγοι και οι καρδιοχειρουργοί, ώστε να διατηρηθεί σε ασφαλή και ελεγχόμενα επίπεδα η υγεία της καρδιάς και να μην επέλθει επιδείνωση της κατάστασης του ασθενούς. Η καλή ενυδάτωση και η σωστή διατροφή με αποφυγή επεξεργασμένων τροφίμων ή τηγανιτών και κορεσμένων λιπαρών, είναι ιδιαίτερα σημαντική σε κάθε προσπάθεια διατήρησης της καρδιακής υγείας του ατόμου, ανεξαρτήτως ηλικίας. Οι πολύ λιπαρές τροφές φράζουν σε βάθος χρόνου τις αρτηρίες, προκαλούν υπέρταση, δύσπνοια και άλλα καρδιολογικά προβλήματα. Έχει φανεί ότι η απώλεια βάρους, η μείωση του σπλαχνικού λίπους και η διατήρηση του βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα, έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην περίπτωση της νόσου της κολπικής μαρμαρυγής αλλά και όλων των παθήσεων της καρδιάς.

Η γυμναστική, η σωματική άσκηση και το περπάτημα βελτιώνουν την καρδιακή λειτουργία και μειώνουν τα επίπεδα του άγχους, του στρες και της κατάθλιψης, γεγονός που με τη σειρά του επιδρά θετικά ενάντια στην κολπική μαρμαρυγή. Παρά το γεγονός ότι η άσκηση είναι πολύ ωφέλιμη στην κολπική μαρμαρυγή και στη διατήρηση της υγεία της καρδιάς συνολικά, είναι πολύ σημαντικό να μην γίνεται σε υπερβολικό βαθμό ή με απότομη έναρξη, καθώς τότε μπορεί να υπάρξουν τα αντίθετα αποτελέσματα. Η άσκηση πρέπει να προσαρμόζεται εξατομικευμένα στις σωματικές δυνατότητες και στα μέτρα του κάθε ατόμου και να επιλέγεται το κατάλληλο είδος και ένταση γυμναστικής, προς αποφυγή δυσάρεστων συνεπειών. Επιπλέον, το κρύο έχει φανεί ότι επιδεινώνει τα συμπτώματα κολπικής μαρμαρυγής. Κατά το μπάνιο στη θάλασσα, πρέπει να βρέχεται αργά, σταδιακά και προσεκτικά ο κάθε καρδιοπαθής, αφότου πρώτα νιώσει ότι έχει προσαρμοστεί στη θερμοκρασία του νερού. Εκτός από την ισορροπημένη διατροφή και τη γυμναστική, θεωρείται μεγάλης σημασίας και η υιοθέτηση τεχνικών χαλάρωσης και καλής αναπνοής από τον ασθενή, ώστε να μειωθούν τα επίπεδα άγχους, στρες, θυμού ή σύγχυσης.

Κολπική μαρμαρυγή και καφές

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ξεχωριστά ότι η μείωση της κατανάλωσης του καφέ, κρίνεται σημαντική αφού η αυξημένη κατανάλωση καφεΐνης αυξάνει την κορτιζόλη στο αίμα και προκαλεί στρες, ταχυκαρδία, αυξημένους καρδιακούς παλμούς, αρρυθμία και σύγχυση. Η καφεΐνη – παρά το γεγονός ότι ενεργοποιεί τον μεταβολισμό – διεγείρει το νευρικό σύστημα και περιέχεται όχι μόνο στον καφέ αλλά και στο μαύρο τσάι, στο πράσινο τσάι, στα αναψυκτικά ροφήματα τύπου cola και στα ενεργειακά ποτά. Ορισμένοι άνθρωποι μάλιστα, εμφανίζουν ταχυπαλμία, νευρικότητα, ζάλη και υπερδιέγερση ακόμη και μετά από την κατανάλωση ενός μόλις φλυτζανιού καφέ. Επιπλέον, είναι σημαντική η αποχή από το αλκοόλ, το τσιγάρο και άλλες ναρκωτικές ή εθιστικές ουσίες που είναι άκρως επιβλαβείς για την καρδιά. Τόσο ο καφές που είναι διουρητικός όσο και το αλκοόλ, μπορούν να οδηγήσουν σε αφυδάτωση του οργανισμού, η οποία με τη σειρά της μπορεί να οδηγήσει σε κολπική μαρμαρυγή, ιδιαίτερα εάν υπάρχει επιβαρυμένο ιατρικό ιστορικό.

ΣΥΝΤΟΜΕΣ – ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ:

1. Τι είναι η κολπική μαρμαρυγή;
Η κολπική μαρμαρυγή αποτελεί τη συχνότερη μορφή αρρυθμίας. Στην κολπική μαρμαρυγή υπάρχουν ακανόνιστοι και χαοτικοί καρδιακοί παλμοί που μπορούν να διαρκέσουν από μερικά δευτερόλεπτα έως και να μετατραπούν σε χρόνια καρδιοπάθεια.

2. Ποια είναι τα συμπτώματα της κολπικής μαρμαρυγής;
Τα κυριότερα συμπτώματα της κολπικής μαρμαρυγής είναι οι αρρυθμίες, η ταχυκαρδία, οι ασυντόνιστοι παλμοί, η αίσθηση ότι χάνονται παλμοί, η ναυτία, η ζαλάδα, η λιποθυμία, η δύσπνοια, η υπέρταση, ο πόνος στο στήθος, το βάρος στην καρδιά, η στηθάγχη, τα φτερουγίσματα, η δυσφορία, η αστάθεια, η έντονη κόπωση, η αδυναμία κ.ά.

3. Από τι προκαλείται η κολπική μαρμαρυγή;
Μερικά από τα συχνότερα αίτια για την πρόκληση κολπικής μαρμαρυγής αποτελούν οι συγγενείς καρδιοπάθειες, το ατομικό ιστορικό με έμφραγμα ή στεφανιαία νόσος, η θυρεοειδοπάθεια, το ζάχαρο, η βαλβιδοπάθεια, η μεγάλη ηλικία, η πνευμονική λοίμωξη, οι καταχρήσεις, η υπνική άπνοια, το έντονο άγχος, η παχυσαρκία, η υπέρταση κ.ά.

4. Υπάρχει κίνδυνος για καρδιακή ανεπάρκεια;
Η συνεχής ταχυπαλμία και οι αρρυθμίες που προκαλεί ως επί το πλείστον η κολπική μαρμαρυγή, ενδέχεται μακροπρόθεσμα να κουράσουν την καρδιά και να οδηγήσουν σε καρδιακή ανεπάρκεια.

5. Ποιο είναι το προσδόκιμο ζωής με κολπική μαρμαρυγή;
Με την επιλογή κατάλληλης θεραπείας και την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, το προσδόκιμο ζωής ασθενών με κολπική μαρμαρυγή αυξάνεται καθώς μειώνονται οι επιπλοκές.

6. Θεραπεύεται η κολπική μαρμαρυγή;
Η κολπική μαρμαρυγή θεραπεύεται σε σημαντικό βαθμό με φαρμακευτική αγωγή, με ανάταξη, με ηλεκτρική κατάλυση, με κρύο-ενέργεια ή με χειρουργική κατάλυση, ιδιαίτερα εάν αντιμετωπιστεί σε αρχικό στάδιο. Μπορεί να θεραπευτεί σε σημαντικό βαθμό εάν συνδυαστικά υιοθετηθεί από τον ασθενή ένας πιο υγιεινός τρόπος ζωής.

7. Τι πρέπει να τρώω όταν έχω κολπική μαρμαρυγή;
Το άτομο που πάσχει από κολπική μαρμαρυγή πρέπει να τρέφεται με άπαχη πρωτεΐνη, καλούς υδατάνθρακες, φρούτα, λαχανικά, όσπρια και να ενυδατώνεται επαρκώς.

8. Τι να αποφεύγω ως ασθενής με κολπική μαρμαρυγή;
Πρέπει να αποφεύγονται τα κορεσμένα λιπαρά, τα ζωικά μέρη με λίπος, το λιπώδες κόκκινο κρέας, η πέτσα από το κοτόπουλο, τα τηγανιτά φαγητά, τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα αναψυκτικά, η μεγάλη κατανάλωση καφεΐνης και καφεϊνούχων ροφημάτων, το αλκοόλ, τα ενεργειακά ποτά, το κάπνισμα και οι ναρκωτικές ουσίες. Επιπλέον πρέπει να αποφεύγεται η καθιστική ζωή, το άγχος, το στρες, η σύγχυση, η ταραχή και η παραμονή σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες με κρύο αέρα ή παγετό.

Facebook
Twitter
Pinterest