Τεστ κοπώσεως

kardiologos-02

Το τεστ κόπωσης είναι μία από τις πιο γνωστές και συνηθισμένες καρδιολογικές εξετάσεις. Είναι μία ανώδυνη και σύντομη εξέταση την οποία δεν πρέπει να αμελούμε. Αυτό που μας δείχνει η δοκιμασία κυλιόμενου τάπητα, όπως είναι αλλιώς γνωστή, είναι τη λειτουργία της καρδιάς όταν εκτελεί κάποια φυσική δραστηριότητα.

Κατά τη διάρκεια της σωματικής άσκησης η καρδιά αντλεί πιο έντονα αίμα και το τεστ κοπώσεως μπορεί να μας υποδείξει αν υπάρχει πρόβλημα με την κακή κυκλοφορία του αίματος στις στεφανιαίες αρτηρίες. Κατά τη διάρκεια του τεστ κοπώσεως ο γιατρός μπορεί να εντοπίσει προβλήματα, τα οποία δεν φαίνονται με την ήπια δραστηριότητα, και να συστήσει στους ασθενείς τον κατάλληλο τρόπο άσκησης.

Η εξέταση ενός τεστ κοπώσεως είναι πολύ απλή και έχει μικρή χρονική διάρκεια. Σε αυτή ανεβαίνετε σε ένα κυλιόμενο διάδρομο ή ένα στατικό ποδήλατο και ξεκινάτε την άσκηση. Καθώς ο χρόνος κυλάει ο βαθμός δυσκολίας της άσκησης αυξάνεται. Καθ’ όλη τη διάρκεια παρακολουθείται η καρδιακή συχνότητα, η αρτηριακή πίεση και η αναπνοή.

Αυτό που ουσιαστικά θέλει ο γιατρός μας να πετύχει με την εξέταση του τεστ κοπώσεως είναι να διαπιστώσει αν υπάρχει μειωμένη παροχή αίματος στις αρτηρίες που καταλήγουν στην καρδιά αλλά και την αρτηριακή πίεση και την κούραση που νιώθουμε κατά τη δραστηριότητα. Κατά τα διάρκεια της εξέτασης ο καρδιολόγος μας υποβάλει παράλληλα σε καρδιογράφημα κάτι που τον βοηθάει να καταλάβει τη λειτουργία της καρδιάς μας.

Ο καρδιολόγος μας θα μας συστήσει να κάνουμε τεστ κόπωσης αν διαπιστώσει πως μπορεί να έχουμε κάποια αρρυθμία ή  καρδιολογικά συμπτώματα όπως δύσπνοια και πόνο στο θώρακα. Όμως μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να διαπιστώσει αν ο ασθενής είναι κατάλληλος για πρόγραμμα καρδιακής αποκατάστασης, αν ανταποκρίνεται σε φαρμακευτική αγωγή ή αν χρειάζεται επιπλέον εξετάσεις.

Όπως είπαμε ένα τεστ κοπώσεως διαρκεί λίγο, περίπου 15 λεπτά. Όμως σε περίπτωση που νιώσετε ζαλάδα ή λαχανιάζετε πολύ ο γιατρός θα διακόψει την εξέταση. Επίσης αν ο καρδιολόγος δει πως υπάρχει αρρυθμία, ή η πίεση είναι πολύ χαμηλή ή ψηλή ή νιώσετε πόνο στο στήθος τότε πάλι θα σταματήσει το τεστ κοπώσεως. Τέλος αν το καρδιογράφημα δείξει πως υπάρχει κάποιο πρόβλημα τότε και πάλι η εξέταση θα διακοπεί.

Αν ο καρδιολόγος διαπιστώσει πως δεν υπάρχει κάποια ένδειξη τότε δε θα συστήσει κάποιες άλλες εξετάσεις. Αν όμως ανιχνεύσει κάποια αρρυθμία ή στεφανιαία νόσο τότε θα πρέπει να γίνουν περισσότερες εξετάσεις και να συζητηθεί η κατάλληλη προσέγγιση.

Μία ερώτηση που ακούνε συχνά οι καρδιολόγοι είναι σε ποια ηλικία πρέπει να γίνει το τεστ κοπώσεως και κάθε πότε πρέπει να επαναλαμβάνεται. Η οδηγία που υπάρχει σήμερα είναι πως το πρώτο τεστ κοπώσεως θα πρέπει να γίνει περίπου στα 40, σε περίπτωση που δεν συντρέχουν άλλοι λόγοι. Αυτό έχει να κάνει με το γεγονός πως έρευνες έδειξαν ότι σε ηλικία άνω των 40 είναι πιο πιθανό να αναπτύξουμε αρτηριοσκλήρυνση. Το τεστ κοπώσεως θα πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο.

Facebook
Twitter
Pinterest