Holter ρυθμού

kardiologos-02

Μία ακόμα συνηθισμένη καρδιολογική εξέταση είναι το Holter ρυθμού. Όμως τι ακριβώς βλέπει ο καρδιολόγος με αυτή την εξέταση; Τι πληροφορίες παρέχει η συσκευή αυτή; Είναι επίπονη η διαδικασία; Το κόστος της είναι μεγάλο; Όλες αυτές οι απορίες και πολύ περισσότερες θα σας λυθούν διαβάζοντας το παρακάτω αναλυτικό άρθρο για το holter ρυθμού.

Πως είναι η συσκευή για το holter ρυθμού;

Το holter καρδιάς είναι μια μικρή ηλεκτρονική συσκευή η οποία πραγματοποιεί καρδιογράφημα του ασθενούς για 24 ή 48 ή 72 ώρες, ανάλογα με το τι θα αποφασίσει ο γιατρός μας, σε καθημερινές συνθήκες. Από τη συσκευή βγαίνει μια δεσμίδα με περίπου 7 καλώδια τα οποία καταλήγουν σε ακροδέκτες οι οποίοι προσαρμόζονται σε συγκεκριμένες θέσεις στο θώρακα. Η ίδια η συσκευή μπαίνει σε μια ειδική θήκη την οποία ο καρδιολόγος τοποθετεί στον ασθενή.

Οι συσκευές είναι μικρού μεγέθους και η αποθήκευση της καταγραφής γίνεται σε μια μικρή κάρτα μνήμης την οποία και μπορεί και διαβάζει ειδικό λογισμικό και ο καρδιολόγος παίρνει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για να προχωρήσει στην κατάλληλη θεραπεία.

Ο ασθενής συνεχίζει κανονικά την καθημερινότητά του και όλες τις δραστηριότητες ενώ η συσκευή holter καταγράφει τη δραστηριότητα της καρδιάς. Πολλές φορές ο ασθενής καλείται να σημειώσει πότε έκανε κάποια σωματική δραστηριότητα, όπως περπάτημα ή αν ένιωσε κάποιο σύμπτωμα. Με τον τρόπο αυτό ο καρδιολόγος διαβάζοντας το καρδιογράφημα μπορεί να αξιολογήσει τα αποτελέσματα του καρδιογραφήματος.

Πότε γίνεται η εξέταση holter ρυθμού

Υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις που ο καρδιολόγος μας κρίνει πως το απλό ηλεκτροκαρδιογράφημα δεν επαρκεί για να έχει μια ολοκληρωμένη εικόνα της λειτουργίας της καρδιάς μας. Τότε θα μας συστήσει να τοποθετήσουμε ένα holter καρδιάς ώστε να μπορέσει να έχει μια ολοκληρωμένη εικόνα της καρδιακής μας λειτουργίας. Συνήθως η τοποθέτηση της συσκευής holter γίνεται στις παρακάτω περιπτώσεις:

Στεφανιαία νόσος
Αν ο καρδιολόγος μας θέλει να διερευνήσει την πιθανότητα για στεφανιαία νόσο τότε θα μας ζητήσει να τοποθετήσουμε holter ρυθμού. Σε περίπτωση που εντοπίσει ενδείξεις ισχαιμίας τότε αυτές αποτελούν ένα εύρημα με βαρύτητα. Όμως και σε αντίθετη περίπτωση δε σημαίνει πως ο ασθενής είναι υγιής. Αν ο καρδιολόγος μας έχει κάποια υποψία τότε προχωράει και σε άλλες εξετάσεις.

Αρυθμίες
Σε περίπτωση που ο ασθενής έχει κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα: αίσθημα παλμών, ζάλη, σκοτοδίνη, φτερούγισμα, λιποθυμία, ζάλη ή ατονία αυτές μπορεί να προκληθούν από αρρυθμία. Η εξέταση holter ρυθμού δίνει τη δυνατότητα στο γιατρό να εντοπίσει οποιαδήποτε ανωμαλία και να αποφασίσει την παρακάτω διερεύνηση ή θεραπεία. Σημαντικό είναι να εντοπιστούν αρρυθμίες σε άτομα που έχουν χειρουργηθεί στην καρδιά ή έχουν υποστεί έμφραγμα του μυοκαρδίου. Με το holter καρδιάς μπορεί να γίνει πρόληψη αιφνίδιου θανάτου σε αυτούς τους ασθενείς.

Έλεγχος αποτελεσματικότητας φαρμάκων
Αν ο γιατρός μας θέλει να ελέγξει την αποτελεσματικότητα που έχουν τα αντιαρρυθμικά και τα βραδυκαρδιακά φάρμακα τότε συστήνει μια εξέταση holter ρυθμού. Ανάλογα με τα αποτελέσματα που θα δει ο γιατρός θα αποφανθεί αν η αγωγή μας χρειάζεται κάποια τροποποίηση.

Εγκεφαλικά επεισόδια
Με το holter καρδιάς μπορεί να γίνει πρόληψη των εγκεφαλικών επεισοδίων μιας και μεγάλο ποσοστό, σε υπερτασικούς ασθενείς, οφείλεται σε υποκλινικά επεισόδια κολπικής μαρμαρυγής τα οποία ο ασθενής δεν αντιλαμβάνεται. Ο ρόλος του holter καρδιάς στην πρόληψη αυτών των επεισοδίων είναι πολύ σημαντικός.

Προετοιμασία για την εξέταση

Η εξέταση holter είναι απλή και ανώδυνη ενώ από εσάς δεν χρειάζεται κάτι το ιδιαίτερο. Η συσκευή είναι πολύ μικρή και δεν θα σας προκαλέσει καμία ενόχληση. Το μόνο που θα χρειαστεί από εσάς είναι να έχετε μια κανονική μέρα όπως όλες οι άλλες και να μην αλλάξετε καμία από τις συνήθειές σας όπως περπάτημα ή φαγητό εκτός βέβαια αν ο γιατρός έχει κάποιες άλλες οδηγίες. Για να νιώθετε πιο άνετα είναι καλό να μη φοράτε πολύ εφαρμοστά ρούχα και να μην ιδρώνετε υπερβολικά (για να μην ξεκολλήσουν τα ηλεκτρόδια). Επίσης δεν κάνει να κάνετε μπάνιο, ένα τοπικό καθάρισμα με ένα βρεγμένο σφουγγάρι είναι αρκετό για αυτή τη μέρα.

Κόστος του holter καρδιάς

Η εξέταση holter είναι μια οικονομική εξέταση την οποία συστήνει ο καρδιολόγος μας. Μάλιστα αν αναλογιστεί κανείς τη σημαντικότητα των ευρημάτων του θα δει πως η τιμή της είναι πολύ μικρή. Για όσους είναι ασφαλισμένοι η εξέταση δικαιολογείται από τον ΕΟΠΠΥ και γράφεται από τους καρδιολόγους.

Τοποθέτηση του holter ρυθμού

Το holter καρδιάς είναι μια μικρή συσκευή από την οποία εξέρχονται 5 έως 7 ακροδέκτες οι οποίοι τοποθετούνται σε συγκεκριμένα σημεία στον θώρακα του ασθενούς. Τα σημεία αυτά καθαρίζονται, κάποιοι άντρες ίσως χρειαστεί να ξυριστούν, ο καρδιολόγος τα κολλάει με ειδικά αυτοκόλλητα και η συσκευή κρεμιέται στο λαιμό ή τη μέση σας. Οι μοντέρνες συσκευές δεν έχουν πρόβλημα αλληλεπίδρασης με ηλεκτρονικές συσκευές όπως κινητά τηλέφωνα ή τάμπλετ.

Τελευταίες εξελίξεις

Υπάρχουν πολύ μικρές αυτοκόλλητες συσκευές holter καρδιάς, μιας χρήσεως, οι οποίες καταγράφουν τη λειτουργία της καρδιάς μας για 15 έως 30 μέρες. Η τιμή της εξέτασης αυτής είναι σαφώς μεγαλύτερη από την κλασσική.

Καθώς η τεχνολογία όλο και προχωράει τα holter ρυθμού δεν θα μπορούσαν να μείνουν πίσω. Έτσι έχει πλέον έχει κατασκευαστεί μια μικροσκοπική συσκευή holter καρδιάς η οποία εμφυτεύεται στο θώρακα. Τα δεδομένα από τη συσκευή αυτή στέλνονται σε έναν ειδικό δέκτη ο οποίος μεταφέρει τα ευρήματα σε ένα ειδικό κέντρο παρακολούθησης. Η εξέταση αυτή απευθύνεται σε ειδικά περιστατικά και μπορεί να διαρκέσει μέχρι και τρία χρόνια. Φυσικά το κόστος είναι αυξημένο σε σχέση με την απλή εξέταση holter καρδιάς η οποία όμως μπορεί να καλυφθεί από το ασφαλιστικό ταμείο.

Συμπερασματικά βλέπουμε ότι χρόνο με το χρόνο η καρδιολογική εξέταση του χόλτερ καρδιάς -εξαιτίας των σύγχρονων μεθόδων στην καρδιολογία και των μηχανημάτων που διαρκώς εξελίσσονται- γίνεται όλο και πιο απλή καθώς και περισσότερο αξιόπιστη. Αυτό συνεπάγεται μεγαλύτερη ακρίβεια των ενδείξεων με σκοπό την καλύτερη προσέγγιση στις φυσιολογικές τιμές των μετρήσεων που απαιτούνται.

Facebook
Twitter
Pinterest