Κόστος καρδιολογικών εξετάσεων

Κάτι που απασχολεί πολλούς ασθενείς είναι το κόστος που έχουν οι καρδιολογικές εξετάσεις. Πρέπει να ξέρετε πως κάποιες από αυτές καλύπτονται από το ασφαλιστικό ταμείο, τον ΕΟΠΠΥ, όμως πολύ είναι αυτοί που επιλέγουν να τις κάνουν ιδιωτικά.

Οι σημαντικότερες καρδιολογικές εξετάσεις πρέπει να γίνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα από όλους μας όπως και όταν τις συστήνει ο καρδιολόγος μας. Οι τιμή τους είναι λογικό να απασχολεί τους περισσότερους και να θέλουν να βρούνε τον πιο καλό γιατρό σε οικονομική τιμή.
Ας δούμε όμως το κόστος που κυμαίνονται οι πιο συχνές καρδιολογικές εξετάσεις.

 

Καρδιολογική εξέταση – Τιμή

Πολλοί είναι αυτοί που ψάχνουν για μια πλήρη καρδιολογική εξέταση, την οποία θα πρέπει να κάνουμε όλοι μας από νεαρή ηλικία και να την επαναλαμβάνουμε ανάλογα με τις συστάσεις του γιατρού. Το κόστος της κυμαίνεται ανάλογα με το γιατρό που θα επιλέξουμε και ποιες εξετάσεις θα χρειαστεί να κάνουμε. Έτσι υπάρχουν πακέτα που ξεκινάνε από 40 ευρώ και μπορεί να φτάσουν μέχρι τα 110 ευρώ.

Συνοπτικά, οι βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν την τιμή μιας καρδιολογικής εξέτασης είναι:

  • Η περιοχή που βρίσκεται το καρδιολογικό ιατρείο. Όλοι ξέρουμε ότι ένα ιατρείο σε κεντρικό σημείο δαπανά πολλά περισσότερα για το μίσθωμα του. Σε περίπτωση ιδιοκτησίας το ιατρείο σε εμπορικό δρόμο ή πόστο κοστίζει αρκετά ακριβότερα.
  • Το όνομα (brand name) που κατέχει ο καρδιολόγος ιατρός ή το καρδιολογικό κέντρο. Σαφώς και η φήμη ενός επιστήμονα είναι ανάλογη με ακριβότερη τιμή επίσκεψης. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με το καρδιολογικό ιατρείο που έχει δημιουργήσει ένα “καλό όνομα” στην αγορά της υγείας.
  • Η εμπειρία του καρδιολόγου στη γνωμάτευση εξέτασης. Ένας έμπειρος καρδιολόγος μπορεί να αξιολογήσει καλύτερα τα αποτελέσματα μιας καρδιολογικής εξέτασης. Σίγουρα αυτό ανεβάζει την ζήτηση για τον καρδιολόγο με συνέπεια την άυξηση κόστους από τον συγκεκριμένο ιατρό.
  • Ο εξοπλισμός που χρησιμοποιεί το καρδιολογικό ιατρείο. Καθένας καταλαβαίνει ότι οι τιμές καρδιολογικών εξετάσεων σχετίζονται άμεσα με τον εξοπλισμό. Ακριβός εξοπλισμός σημαίνει σύγχρονα μηχανήματα μεγαλύτερης αξιοπιστίας και ακρίβειας. Τα πιο ακριβά μηχανήματα λοιπόν θα επηρεάσουν το κόστος της εξέτασης.

 

 

Ηλεκτροκαρδιογράφημα – Τιμές

Το καρδιογράφημα καταγράφει τη δραστηριότητα των μυών της καρδιάς βοηθώντας έτσι στην έγκαιρη διάγνωση διαφόρων παθήσεων. Μέσω ηλεκτροδίων καταγράφετε η ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς η οποία στη συνέχεια μέσω μηχανήματος παίρνει τη μορφή γραφήματος. Είναι μια απλή, ανώδυνη και γρήγορη εξέταση με χαμηλό κόστος, ξεκινάει από τα 5 ευρώ, και εντοπίζει άμεσα παθήσεις, ακόμα και σε αρχικό στάδιο, όπως το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου ή η οξεία περικαρδίτιδα.

 

Τεστ κοπώσεως – Κόστος

Το stress test όπως αλλιώς λέγεται το τεστ κοπώσεως είναι μια από τις πιο συνηθισμένες καρδιολογικές εξετάσεις η οποία είναι αναίμακτη και κρατάει περίπου 20 λεπτά. Κατά τη διάρκειά της ο καρδιολόγος βλέπει πως δουλεύει η καρδιά μας όταν κάνουμε κάποια σωματική δραστηριότητα και η καρδιά μας λειτουργεί με λιγότερο οξυγόνο. Οι τιμές που θα βρούμε στα διάφορα καρδιολογικά κέντρα και ιατρεία ξεκινάνε από τα 25 ευρώ.

 

Υπέρηχος καρδιάς – Τιμές

Το τρίπλεξ καρδιάς ή υπερηχογράφημα καρδιάς είναι μια απλή και ανώδυνη εξέταση η οποία διαρκεί περίπου 30 λεπτά. Ο γιατρός έχοντας στη διάθεσή του ένα ειδικό μηχάνημα μπορεί σε μια οθόνη να δει τα ανατομικά στοιχεία της καρδιάς και έτσι να πάρει δεδομένα για τη φυσιολογία της. Οι τιμές για το triplex καρδιάς κυμαίνονται περίπου στα 40 ευρώ.

Γνωρίζουμε πως η αναζήτηση του κατάλληλου για εμάς ιατρού ή κέντρου που θα αναλάβει να μας κάνει όλες τις εξετάσεις είναι μια χρονοβόρα και αγχώδης διαδικασία. Για πολλούς σήμερα στην επιλογή σημαντικό ρόλο παίζει το κόστος που έχουν οι διάφορες καρδιολογικές εξετάσεις που θα μας κάνει ο καρδιολόγος για αυτό πολύ συχνά θα βρούμε πακέτα προσφορών.