Τρίπλεξ καρδιάς

kardiologos-02

Το τρίπλεξ καρδιάς είναι μια καρδιολογική εξέταση η οποία δεν έχει πόνο και σκοπός της είναι να ελέγξει αν οι βαλβίδες και οι κοιλότητες της καρδιάς λειτουργούν σωστά. Για να κάνετε το triplex καρδιάς ή αλλιώς υπερηχοκαρδιογράφημα θα πρέπει να απευθυνθείτε σε καρδιολόγο.

Ουσιαστικά το triplex καρδιάς είναι ένα υπερηχογράφημα της καρδιάς, διαθωρακικό, που γίνεται με υπερηχητικά κύματα υψηλής συχνότητας. Τα κύματα αυτά μετατρέπονται σε εικόνα και ήχο και με τον τρόπο αυτό μπορεί ο καρδιολόγος να δει διάφορα στοιχεία για την καρδιά μας αλλά και τη λειτουργία της όπως:

  • το σχήμα και τις διαστάσεις της
  • τη ροή του αίματος και τυχόν ανωμαλίες σε αυτή
  • τη δύναμη της άντλησης
  • ύπαρξη ουλής στο μυοκάρδιο
  • πίεση του αίματος
  • τις βαλβίδες
  • ύπαρξη θρόμβου ή μάζας
  • απότοκο εμφράγματος
  • συστολική και διαστολική λειτουργία της καρδιάς

Ένας έμπειρος καρδιολόγος κοιτώντας τα αποτελέσματα μιας εξέτασης τρίπλεξ καρδιάς μπορεί να βγάλει ασφαλή συμπεράσματα για τυχόν παθήσεις και τη σωστή λειτουργία της καρδιάς. Επίσης είναι η πλέον κατάλληλη εξέταση για να μπορέσει ο γιατρός μας να δει τυχόν προβλήματα στις καρδιακές βαλβίδες όπως κάποια μόλυνση, αποθέματα ασβεστίου ή κάποια ανωμαλία.

Επιπλέον κοιτώντας το ηχοκαρδιογράφημα ο γιατρός μπορεί να δει τα αποτελέσματα που έχει η θεραπεία που χορηγείται στον ασθενή. Μιας και η μέθοδος είναι ανώδυνη και αναίμακτη μπορεί να επαναλαμβάνεται όσο συχνά είναι απαραίτητο χωρίς να προκαλεί δυσφορία στον ασθενή.

Πολύ σημαντική είναι η συνεισφορά του triplex καρδιάς στην έγκαιρη διάγνωση ανωμαλιών στην καρδιακή δομή.  Τέτοιες ανωμαλίες, όπως οι συγγενείς καρδιακές ανωμαλίες, φαίνονται ξεκάθαρα στην εξέταση. Επιπλέον μας δείχνει αν υπάρχει υπερδιόγκωση του μυοκαρδίου η οποία είναι αποτέλεσμα συνήθως υπερτροφικής μυοκαρδιοπάθειας. Καθοριστικός είναι επίσης ο ρόλος της εξέτασης στον εντοπισμό θρόμβου στις καρδιακές κοιλότητες. Τέλος μας δίνει πολύ σημαντικές πληροφορίες για το μυοκάρδιο και την ύπαρξη εκεί υγρού.

Η διάρκεια της εξέτασης ποικίλει ανάλογα με την περίπτωση και μπορεί να διαρκέσει από 15 λεπτά έως 1 ώρα. Κατά τη διάρκεια του triplex καρδιάς ένα μηχάνημα, ο μορφομετατροπέας, τοποθετείται στα οστά του θώρακα κοντά στο στέρνο ενώ ο ασθενής είναι ξαπλωμένος πλάγια και από τα αριστερά. Ο καρδιολόγος τοποθετεί ηλεκτρόδια στον θώρακα και αρχίζει η λήψη την εικόνων. Τα αποτελέσματα της εξέτασης είναι άμεσα.

Το τρίπλεξ είναι μια ανώδυνη και εύκολη διαδικασία την οποία μπορούν να πραγματοποιήσουν όλοι ανεξαρτήτως ηλικίας. Για να πραγματοποιήσετε το ηχοκαρδιογράφημα καρδιάς απευθύνεστε σε ιατρεία και διαγνωστικά κέντρα που είναι εξοπλισμένα με τα κατάλληλα μηχανήματα. Ενήλικες, παιδιά, βρέφη ακόμα και έγκυοι μπορούν άφοβα να πραγματοποιήσουν την εξέταση.

Το τρίπλεξ καρδιάς είναι μία από τις εξετάσεις που πρέπει να επαναλαμβάνονται στο ετήσιο τσεκ απ και κανένας δεν πρέπει να αμελεί. Οι πληροφορίες που μπορεί να πάρει ο καρδιολόγος είναι πολύτιμες και μπορεί να προλάβουν κάποιο πιο σοβαρό πρόβλημα.

Facebook
Twitter
Pinterest