Καρδιολογική εξέταση

Είναι γνωστό πως η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία και κάτι τέτοιο ισχύει ιδιαίτερα για την καρδιά μας. Η προληπτική επίσκεψη στον καρδιολόγο είναι απαραίτητη για όλους μας ώστε να σιγουρευτούμε αν όλα είναι φυσιολογικά με την ανατομία και τη φυσιολογία της καρδιάς μας. Επίσης είναι απαραίτητο να επισκεφτείτε τον καρδιολόγο με την παραμικρή ενόχληση που θα νιώσετε.

Στον καρδιολόγο θα πραγματοποιήσουμε μια σειρά από προληπτικές καρδιολογικές εξετάσεις οι οποίες έχουν στόχο να διαπιστώσουν αν όλα βαίνουν καλώς με την υγεία της καρδιάς μας ή σε περίπτωση που αντιμετωπίζουμε κάποια ενόχληση να διαπιστωθεί τυχόν βλάβη. Άντρες, γυναίκες αλλά και παιδιά, ιδίως όσοι αθλούνται, είναι καλό να κάνουν προληπτικές καρδιολογικές εξετάσεις από μικρή ηλικία και σίγουρα πριν τα 40, επαναλαμβάνοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Για να κάνουμε καρδιολογικές εξετάσεις δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία από μέρους μας. Μόνο όσοι θέλουν να κάνουν τεστ κοπώσεως θα πρέπει να είναι νηστικοί 2 ώρες πριν την εξέταση και να έρθουν με άνετα ρούχα. Τέλος καλό είναι να έχουμε μαζί μας τις προηγούμενες καρδιολογικές εξετάσεις μας.

Οι σημαντικότερες καρδιολογικές εξετάσεις είναι οι παρακάτω:

1. Καρδιογράφημα
Με τη χρήση ειδικής συσκευής καταγράφεται το ηλεκτρικό σήμα που παράγει η καρδιά. Είναι μια ανώδυνη και σύντομη καρδιολογική εξέταση που μπορεί να διαγνώσει ανωμαλίες στην ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς.

2. Υπέρηχος καρδιάς ή triplex καρδιάς
Ο μορφομετατροπέας, μια ειδική συσκευή που μεταδίδει ηχητικά κύματα, δημιουργεί μια εικόνα της καρδιάς. Μας δείχνει την ανατομία και τη λειτουργία της καρδιά βοηθώντας στη διαπίστωση συγγενών καρδιοπαθειών. Είναι μια αξιόπιστη εξέταση η οποία έχει χρονική διάρκεια λίγων λεπτών, είναι ασφαλής και ανώδυνη.

3. Τεστ κοπώσεως
Ανεβαίνετε σε έναν κυλιόμενο διάδρομο ή ένα στατικό ποδήλατο ενώ ο καρδιολόγος έχει τοποθετήσει ηλεκτρόδια σε συγκεκριμένες θέσεις. Καθώς η δυσκολία της άσκησης αυξάνεται οι απαιτήσεις από την καρδιά αυξάνονται. Η εξέταση αυτή μας δίνει πληροφορίες για το πως λειτουργεί η καρδιά μας όταν κουράζεται και οι απαιτήσεις σε οξυγόνο αυξάνονται. Είναι μια ανώδυνη καρδιολογική εξέταση που δίνει πολύ σημαντικές πληροφορίες για την υγεία της καρδιάς μας.

5. Διοισοφάγειο υπερηχογράφημα
Είναι μια ελαφρώς επίπονη εξέταση η οποία πραγματοποιείται με ελαφριά μέθη. Ένα ενδοσκόπιο, στο κάτω μέρος του οποίου υπάρχει μια υπερηχητική συσκευή, εισχωρεί στον φάρυγγα και φτάνει στο κάτω τμήμα του οισοφάγου. Διαρκεί περίπου 10 – 20 λεπτά και μας δίνει μια καλύτερη εικόνα της καρδιάς σε σχέση με το κλασσικό καρδιοηχογράφημα.

 

Άλλες εξειδικευμένες καρδιολογικές εξετάσεις είναι:

• Εναλλακτικό τεστ κοπώσεως
• Στεφανιογραφία / Αιμοδυναμική μελέτη
• Holter αρτηριακής πίεσης
• Σπινθηρογράφημα μυοκαρδίου
• Ραδιενεργό Νεφρόγραμμα
• Στεφανιογραφία με αξονικό τομογράφο
• Μαγνητική τομογραφία θώρακα / καρδιάς
• Δοκιμασία ανάκλησης
• Contrast Stress Echo (με μέσο αντίθεσης)
• Ηλεκτροφυσιολογική μελέτη
• Holter ρυθμού
• Αξονική τομογραφία θώρακα / καρδιάς