Τί είναι το Stress Echo

kardiologos-02

Το Stress Echo, ή Δυναμικό Ηχοκαρδιογράφημα  είναι η τελευταία επιστημονική τάση στις καρδιολογικές εξετάσεις. Είναι ένα απολύτως ασφαλές τεστ, που δίνει άμεσα αποτελέσματα για την πλήρη εικόνα της καρδιακής λειτουργίας  και παρέχει στον γιατρό τη δυνατότητα να εξάγει με αξιοπιστία πορίσματα για την κατάσταση της καρδιαγγειακής λειτουργίας του ασθενή. Είναι η μέθοδος που δίνει πλήρη αποτελέσματα για τη διάγνωση στεφανιαίας νόσου, τον έλεγχο βιωσιμότητας του μυοκαρδίου, όπως και τη πρόγνωση πιθανών καρδιολογικών ασθενειών. Μπορεί επίσης να διενεργηθεί ως προληπτικός προ-εγχειρητικός έλεγχος ασθενών -έναντι άλλων καρδιολογικών εξετάσεων- πριν από κάποια εγχείρηση ανεξαρτήτου είδους.

Η Δυναμική Υπερηχοκαρδιογραφία απευθύνεται σε γυναίκες και άνδρες. Το Stress Echo ελέγχει την κατάσταση της καρδιάς του ασθενή σε συνθήκες κόπωσης,  χωρίς να απαιτείται η ίδια η κόπωση. Η κοπιαστική χρήση του διαδρόμου (ή του ποδηλάτου) μπορεί να αντικατασταθεί με τη λήψη της δοβουταμίνης, ενός φαρμάκου που λαμβάνεται ενδοφλέβια κατά την ώρα της εξέτασης και προκαλεί στην καρδιά συχνότητες αντίστοιχες με αυτές της σωματικής κόπωσης.

Το τεστ αυτό πρωτοκυκλοφόρησε στην Ευρώπη το 2005 και σιγά σιγά επεκτείνεται σε όλο τον κόσμο. Τα τελευταία χρόνια κερδίζει έδαφος και στην Ελλάδα και όχι τυχαία, καθώς υπερτερεί σημαντικά, συγκριτικά με τις προηγούμενες μεθόδους ελέγχου της κατάσταση της καρδιακής λειτουργίας

Το νέο αυτό καρδιολογικό τεστ μας παρέχει πληροφορίες γενικά για τη λειτουργία του μυοκαρδίου. Η εξέταση Stress Echo μπορεί πολύ πλήρως να αντικαταστήσει το γνωστό τεστ κοπώσεως, όπως και το σπινθηρογράφημα. Αντίθετα με τις παλαιότερες μεθόδους ελέγχου της καρδιαγγειακής λειτουργίας, δεν απαιτεί όπως είπαμε κόπωση αλλά ούτε και ακτινοβολία.

Το Stress Echo τεστ πραγματοποιείται από ειδικούς γιατρούς καρδιολόγους, σε ειδικά διαμορφωμένα εργαστήρια που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες καταγραφής των δεδομένων και με το κατάλληλο εργαστηριακό εξοπλισμό και προσωπικό.

Επιλέγουμε το Echo Stress Test γιατί συγκριτικά με τις παλαιότερες μεθόδους είναι πιο γρήγορο στα αποτελέσματά του, πιο αξιόπιστο, λιγότερο επιβαρυντικό για τον ασθενή και παρέχει στον γιατρό τη δυνατότητα στον γιατρό να έχει πλήρη εικόνα της κατάστασης της καρδιάς, των βαλβίδων, των αγγείων, πιθανών βλαβών του μυοκαρδίου. Καλύπτει πλήρως τις ανάγκες μας για  πρόγνωση οποιουδήποτε καρδιολογικού προβλήματος, και για την έγκαιρη διάγνωση πιθανής στεφανιαίας νόσου.

Επιλέγουμε τη Δυναμική Ηχοκαρδιογραφία γιατί η προετοιμασία είναι απλή, η εξέταση διαρκεί (συνολικά) περίπου μία ώρα, και τα αποτελέσματά της βγαίνουν άμεσα, δεν απαιτεί λήψη ακτινοβολίας, ενώ δίνοντας τη δυνατότητα αντικατάστασης της σωματικής άσκησης κατά τη διενέργεια της εξέταση με τη λήψη δοβουταμίνης, δεν απαιτεί τη σωματική μας κόπωση. Σημειώνουμε ότι εξαιτίας αυτών των υπέρ το Stress Echo είναι o κατάλληλος τρόπος καρδιολογικού ελέγχου για όσους ταλαιπωρούνται από κινητικά προβλήματα και για άτομα που για διάφορους λόγους θα πρέπει να αποφεύγουν τη λήψη ακτινοβολίας. Επιλέγουμε τέλος το Stress Echo γιατί σε αντίθεση με άλλες καρδιολογικές εξετάσεις ανταποκρίνεται στις ανάγκες ανθρώπων με γεμάτο καθημερινό πρόγραμμα και με αδυναμία αλλαγής της καθημερινής τους ρουτίνας, καθώς δεν απαιτεί κανενός είδους προφύλαξη μετά το πέρας της εξέτασης. Μετά την ολοκλήρωση του τεστ και τη λήψη των αποτελεσμάτων μπορούμε χωρίς πρόβλημα να επιστρέψουμε στις καθημερινές μας δραστηριότητες, στην εργασία ή στο σπίτι, στους συνεργάτες ή στους συγγενείς και στα παιδιά μας.

Facebook
Twitter
Pinterest